Music Player Network Home Guitar Player Magazine Keyboard Magazine Bass Player Magazine EQ Magazine
Topic Options
#2921480 - 04/14/18 08:54 PM Sample Robot
Synthaholic Offline
Platinum Member

Registered: 04/18/05
Posts: 1617
Loc: Proud Resister of 2nd helpings
I just ran across this. Has anyone ever heard of it or used it? It will automatically auto-sample your MIDI instrument.

http://www.samplerobot.com/was.htm

SampleRobot is able to digitize any kind of instrument. When cloning MIDI gear, SampleRobot even works completely on its own. Just connect your instrument via MIDI and audio with your computer. SampleRobot will then "suck out" the sounds from the unit. If you like you can clone a whole synthesizer sound bank in one go. The good thing is that you can export your hardware instrument as various software sampler formats after the sampling process. You can play your new virtual instrument as if you would play your real instrument. Of course, you can clone the attack velocity characteristics of your original instrument as well. SampleRobot also enables you to transfer acoustic instruments and other instruments without MIDI very easily to the digital domain. User friendly, speedy and high quality - that's SampleRobot.

Fully automated "Cloning" of MIDI instruments
Fully automated "Cloning" of virtual instruments
Semi-automated "Cloning" of instruments without MIDI
Instant access to all instrumental sounds via software samplers
Work in other studios or on stage without carrying equipment
Mobile composing on a laptop computer with all original "hardware sounds"
Instant play: no wiring, no repairs, no loss of sounds
Perfect "Total Recall" for every session
Play monophonic instruments polyphonically
Convert audio sampling CDs into directly playable software instruments
Professional loop editing and Auto-Loop processing with WaveRobot
Including powerful premium Multi-Samples from famous synthesizers
Best value for money
Very easy to use
Big time saver
_________________________
The fact there's a Highway To Hell and only a Stairway To Heaven says a lot about anticipated traffic numbers

People only say "It's a free country" when they're doing something shitty-Demetri Martin

Top
KC Island
#2921485 - 04/14/18 10:38 PM Re: Sample Robot [Re: Synthaholic]
Nathanael_I Offline
Senior Member

Registered: 01/11/15
Posts: 150
I have it - it works as advertised. Auto looping mostly works - which is all that can be expected. Some sounds loop easily, some hardly at all - even with lots of manual work. I mostly don't loop. Hard drive space is cheap - even on SSD's. I just run samples longer than I would ever use and be done with it.

This is the best thing currently commercially available. Apple bought Keymatica many years ago, and they had the best program like this at that time. If you only need to sample for a Kronos, you can buy a Korg only version.

It saves a lot of time and does what it says. If you want to capture hardware synths in a format playable on Kontakt or a Kronos or something - this is your tool.

Top
#2921496 - 04/15/18 03:22 AM Re: Sample Robot [Re: Nathanael_I]
mcgoo Offline
MP Hall of Fame Member

Registered: 11/03/07
Posts: 2406
Loc: Indianapolis
Originally Posted By: Nathanael_I
I have it - it works as advertised....


Glad to read this. I've been eyeing this the last few weeks since I bought a Kronos to replace my Laptop rig. There are a handful of things in Omnisphere, Kontakt and even my jv-2080 that I just can't get out of the Kronos.
_________________________
Somehow I manage to con people into paying me to play with toys that make noise.

Top
#2921515 - 04/15/18 07:18 AM Re: Sample Robot [Re: mcgoo]
Dr88s Offline
Platinum Member

Registered: 05/12/13
Posts: 1238
Loc: Montreal, Canada
Extreme Sample Converter also does the same thing, though it is quite fiddly and I find it difficult to use. I have used it to autosample programs I've created in various VSTs to bring into my Nord.
_________________________
NS2EX Compact, PX5S, MX49

Top
#2921527 - 04/15/18 09:04 AM Re: Sample Robot [Re: Dr88s]
ElmerJFudd Offline
MP Hall of Fame Member

Registered: 11/30/14
Posts: 6251
Loc: USA, greater NY area
_________________________
Live: Yamaha S90ES, Roland VR-700
Home: Rebuilt 1910 Chickering 5'2", Fender Rhodes MKI 88k

Top
#2921536 - 04/15/18 09:36 AM Re: Sample Robot [Re: Nathanael_I]
AnotherScott Offline
10k Club

Registered: 10/19/09
Posts: 12470
Originally Posted By: Nathanael_I
Apple bought Keymatica many years ago, and they had the best program like this at that time.

Redmatica, and I believe that functionality is now included with Logic.

ETA: Another program of this type is Sampllt.


Edited by AnotherScott (04/15/18 09:41 AM)
_________________________
Maybe this is the best place for a shameless plug! Our new video at https://www.youtube.com/watch?v=3ZRC3b4p4EI is a 40 minute adaptation of T. S. Eliot's "Prufrock" - check it out!

Top
#2921574 - 04/15/18 02:16 PM Re: Sample Robot [Re: AnotherScott]
Nathanael_I Offline
Senior Member

Registered: 01/11/15
Posts: 150
Yes! Redmatica. Thanks for catching that. I had their automapping program on my list and just never pulled the trigger. And then one day it was gone. There are still media composers who keep a computer around just to run that program.

Top
#2921583 - 04/15/18 03:30 PM Re: Sample Robot [Re: AnotherScott]
Sven Golly Offline
KC Ambassador of Goodwill
10k Club

Registered: 11/12/03
Posts: 12594
Loc: Toronto, ON
Originally Posted By: AnotherScott
Originally Posted By: Nathanael_I
Apple bought Keymatica many years ago, and they had the best program like this at that time.

Redmatica, and I believe that functionality is now included with Logic.


Close; it's bundled into Mainstage, not Logic. twothumbs
_________________________
"Do you see over yonder, friend Sancho, thirty or forty hulking giants? I intend to do battle with them and slay them."

Top
#2921758 - 04/16/18 02:35 PM Re: Sample Robot [Re: Sven Golly]
Synthaholic Offline
Platinum Member

Registered: 04/18/05
Posts: 1617
Loc: Proud Resister of 2nd helpings
Thanks for the replies. I think itís remarkable. There are a lot of old keyboards and racks I would love to have that arenít worth the time to do traditionally. Itís nice to know it actually works.
_________________________
The fact there's a Highway To Hell and only a Stairway To Heaven says a lot about anticipated traffic numbers

People only say "It's a free country" when they're doing something shitty-Demetri Martin

Top
#2921764 - 04/16/18 02:45 PM Re: Sample Robot [Re: Nathanael_I]
Synthaholic Offline
Platinum Member

Registered: 04/18/05
Posts: 1617
Loc: Proud Resister of 2nd helpings
Originally Posted By: Nathanael_I
I mostly don't loop. Hard drive space is cheap - even on SSD's. I just run samples longer than I would ever use and be done with it.


Seems like this would be ideal with old drum machines. I have an Alesis DMPro that has some beautiful drums but the unit drives me batty so I never use it.
_________________________
The fact there's a Highway To Hell and only a Stairway To Heaven says a lot about anticipated traffic numbers

People only say "It's a free country" when they're doing something shitty-Demetri Martin

Top


Moderator:  Dave Bryce, Stephen Fortner